Rastline za boljšo odpornost

Dobro obiskano predavanje

V dvorani Hermana Pečariča na Škofijah je 12. decembra lekarna Melisa pripravila zelo dobro obiskano predavanje o tem, kako učinkovito okrepimo imunski sistem ob pomoči rastlin. Osrednji gost je bil odličen poznavalec tega področja, prof. dr. Borut Štrukelj, ki je ob tej priložnosti tudi predstavil svojo novo knjigo o zdravilnosti rastlin.

Imunski sistem

Da je dobro delovanje imunskega sistema bistveno za naše zdravje, se javnost vse bolje zaveda. Imunski sistem namreč ne skrbi le za obrambo telesa proti bakterijami, glivami in virusi, marveč tudi za to, da je naš organizem v ravnovesju. Imunski sistem učinkovito vzdržujemo z vnosom zadostnih količin vitaminov, zlasti vitamina C, vitaminov skupine B in vitamina E, delovanje imunskega sistema pa zagotavljajo tudi številne rastline in medicinske glive, ki so za naše telo zdravilne. Zdravljenju z rastlinami, eni najstarejših znanih oblik zdravljenja, pravimo fitoterapija in je ena najbolj razširjenih oblik alternativne medicine, za katero v zadnjih letih vlada vse večje zanimanje.

dr. Borut Štrukelj

Prav o tistih rastlinah, ki delujejo adaptogeno, ki torej skrbijo, da se ne sprošča neželena količina stresnih hormonov, citokinov, je na predavanju govoril dr. Borut Štrukelj. Profesor in raziskovalec na ljubljanski fakulteti za farmacijo velja za enega najuglednejših strokovnjakov za raziskovanje učinkov rastlin, katerih blagodejnost za zdravje ugotavlja tudi sodobna znanost. Stoletja, preden smo začeli uporabljati zdravila, so zdravniki in lekarnarji lajšali mnoge bolezni, je dr. Štrukelj povedal obiskovalcem.

Zakaj se zdraviti z rastlinami

Vsekakor se je treba zavedati, da rastline niso zdravilo za vse tegobe, vendar pa imajo številne zdravilne učinke in manj neželenih stranskih učinkov od sintetičnih zdravil, je poudaril. V svoji novi knjigi Zdravilne rastline: 60 receptur prof. dr. Boruta Štruklja, ki jo je predstavil zbranim, je zbral lastne recepte za preproste rastlinske pripravke, ki si jih lahko ljudje naredijo doma sami, namenjeni pa so številnim težavam, od težav s srcem, prebavili do sečil in seveda za krepitev imunskega sistema. Med drugim je izpostavil bosvelijo, rožni koren, ašvagando, ginseng in elevterokok (hudičev grm). Vsaka zdravilna rastlina pa je, če je ne uporabljamo pravilno, lahko škodljiva, zato moramo vedeti, kaj počnemo. Pri tem so nam v pomoč farmacevti, ki znajo pripraviti pravilne odmerke oziroma izvlečke, zato jih vprašajmo za nasvet. Če so bolezenski znaki resni in dolgotrajni, pa seveda ne odlašajmo z obiskom zdravnika, je še dodal dr. Štrukelj.

 

Nazaj na novice

Na kratko o kašlju

Photos by: Freepik

Lekarna Melisa Škofije logotip

Vaše zdravje je naše poslanstvo.

Delovni čas:
PON-PET 7.30-19.30
SOB 8.00-13.00

Tel. št.:
05 654 01 10

Sledite nam na Facebooku

Lekarna Melisa Škofije logotip
Delovni čas:
PON-PET 7.30-19.30
SOB 8.00-13.00

Vaše zdravje je naše poslanstvo.

Tel. št.:
05 654 01 10

Sledite nam na Facebooku

Vsebina in fotografije so avtorsko zaščitene. Lekarna Melisa Škofije – Kristina Bele | Spodnje Škofije 174a, 6281 Škofije

Splošni pogoji poslovanja

Vsebina in fotografije so avtorsko zaščitene. Lekarna Melisa Škofije – Kristina Bele | Spodnje Škofije 174a, 6281 Škofije

Splošni pogoji poslovanja