Nasveti

Najboljši antioksidanti v lekarnah

Antioksidanti so zelo pomembne koristne snovi za zdravje telesa. Njihova glavna naloga je preprečevanje in omejevanje škode zaradi kopičenja prostih radikalov.

Prosti radikali so zlasti nestabilne, reaktivne in oksidativne molekule, ki nastajajo zlasti v tistih celičnih biokemičnih reakcijah, ki s kisikom proizvajajo energijo.

Prosti radikali so v majhnih količinah in v pravih pogojih bistveni za rast, razvoj in obrambo celic in telesa.

Težava nastane, ko se to ravnovesje poruši in sproži proces oksidativnega stresa, ki lahko privede do razvoja velikega števila patologij in celičnega staranja.

Za preprečevanje škodljivih učinkov prostih radikalov obstajajo ravno ti: antioksidanti, posebne snovi, ki lahko zavirajo oksidacijo drugih molekul in vzdržujejo fiziološko ravnovesje telesa, da se zagotovi njegovo pravilno delovanje.

V tem članku bomo govorili o antioksidantih proti staranju, kaj so in zakaj jih je pomembno jemati, pri čemer smo še posebej pozorni na pomen uživanja, v nekaterih primerih, celo prehranskih dopolnil.

Kaj so antioksidanti in za kaj se uporabljajo?
Antioksidanti so kemikalije, ki, kot je razbrati iz same besede, preprečujejo oksidacijo drugih snovi. Te molekule telo uporablja za nadzor potencialno škodljivega delovanja prostih radikalov.

Zakaj je pomembno jemati antioksidante: učinki na zdravje
Dolgoročno presežek prostih radikalov nepopravljivo poškoduje bistvene strukture celice, kot sta plazemska membrana in DNA. To neizogibno vodi v staranje same celice in razvoj velikega števila bolezni, kot so:

Rak;
Bolezni srca in ožilja;
Nevrodegenerativne bolezni (kot so Parkinsonova, Alzheimerjeva in amiotrofična lateralna skleroza);
Presnovne motnje (kot sta diabetes in debelost);
Vnetna stanja različnih vrst.
Zato je zelo pomembno pravo ravnovesje med prostimi radikali in antioksidanti in zakaj našemu telesu nikoli ne sme primanjkovati prave zaloge teh zdravju prijaznih snovi.

Obstajata dve vrsti antioksidantov:

Endogeni (tj. Tisti, ki jih naravno proizvaja telo);
Egzogeni (snovi, prisotne v hrani).

Endogena kategorija vključuje encime, kot so na primer superoksid dismutaza (SOD), katalaza in reducirani glutation.

Kot smo že videli, je funkcija antioksidantov ključnega pomena pri preprečevanju celičnega staranja tkiv zaradi delovanja prostih radikalov.

Prosti radikali nastajajo tako zaradi napačnih navad in načina življenja (kot so napačna prehrana, kajenje in majhna telesna aktivnost) kot tudi zaradi stresa, čustvenega nelagodja in pretirane izpostavljenosti ter brez ustrezne zaščite pred ultravijoličnimi žarki.

Če teh snovi ne bi bilo obrambnega, bi bila škoda, ki bi nastala na celičnih strukturah, nenehna in stalna, kar bi povzročilo številne hude patologije za naše zdravje.

Naravni antioksidanti: katera živila jih vsebujejo
Pravilna in zdrava prehrana je lahko koristna pri preprečevanju škode, povezane s prisotnostjo prostih radikalov. Pravzaprav obstaja veliko živil, bogatih z antioksidanti, ki pomagajo dopolniti in nadomestiti pravo količino teh snovi.

Antioksidante, ki se asimilirajo s hrano, predstavljajo predvsem nekateri vitamini (vitamin A, vitamin C in vitamin E), minerali (baker, cink in selen) in druga bistvena hranila, kot so karotenoidi in polifenoli.

Vrsta prehrane, ki temelji na sredozemski prehrani, vam zato omogoča, da uvedete tista živila, ki so najbogatejša s temi koristnimi snovmi, kot so:

Sadje (rdeče sadje, agrumi, avokado, borovnice, jagode, češnje, kivi, granatna jabolka);
Zelenjava in zelenjava (zlasti rumeno-oranžna zelenjava, pa tudi brokoli, cvetača, čebula, paradižnik, špinača);
Polnozrnata žita;
Stročnice;
Semena in suho sadje;
Ekstra deviško olivno olje;
Mleko in derivati;
Jajca;
Živalska jetra;
Ribe in školjke (kot so tuna, morski list, trska, hobotnica, lignji, kozice);
Surovi kakav;
Čaj in kava;
Rdeče vino.

Očitno je vnašanje celotne količine antioksidantov skozi hrano skoraj nemogoče, tudi za tiste, ki se držijo uravnotežene in redne prehrane. Običajna oseba, ki se drži pravilnega življenjskega sloga, naj zaužije 6 do 8 obrokov sadja in zelenjave, približno 1 kg na dan.

Ravno iz tega razloga je pomanjkljivosti mogoče pomagati in nadoknaditi tudi z vnosom antioksidativnih dodatkov.

Zakaj jemati dodatke antioksidantov
Dodatki na osnovi antioksidantov, ki jih najdemo na trgu, so sestavljeni iz nabora naravnih antioksidativnih snovi, ki so še posebej učinkovite pri preprečevanju in preprečevanju staranja kože in tkiv zaradi delovanja prostih radikalov.

Vnos prehranskih dopolnil v kombinaciji z ustrezno prehrano vam omogoča:

Okrepite antioksidativno delovanje vsakega hranila;
Pridobite učinkovitejše koristno delovanje.
Sestavine, ki jih vsebujejo dodatki, se pridobijo bodisi z ekstrakcijo iz rastlinskih vrst bodisi s polsintezo. V obeh primerih pa se izkažeta za enako funkcionalni glede na namen, za katerega so najeti.

Antioksidanti: katere najboljše dodatke jemati?
Za pravilno delovanje naše telo ne potrebuje samo enega antioksidanta, temveč nabor več različnih antioksidantov.

Zato je pri izbiri najboljšega antioksidativnega dodatka za nakup vedno dobro preiti na čim bolj popolne izdelke, ki vsebujejo večino spodaj naštetih snovi:

Vitamin C ali askorbinska kislina;
Vitamin A;
Vitamin E;
Koencim q10;
Karotenoidi (beta-karoten, lutein, zeaksantin, kriptoksantin, likopen, astaksantin itd.);
Polifenoli (flavonoidi, kvercetin in resveratrol);
Alfa-lipoična kislina;
Mineralne soli (selen, baker, mangan in cink);
Kurkumin;
Omega 3;
Melatonin;
Glutation;
N-acetilcistein.
Dodatna dopolnila s temi spojinami, ki jih lahko najdemo v prodaji v lekarnah, so v glavnem v obliki kapsul ali obložene tablete ter ostali dodatki.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja