Akcije

Kako okrevati po COVID-u in influenzi

Domov

Kako obnoviti energijo po gripi in kovidu
Ko se soočimo s sezonskimi boleznimi, gripo in drugimi hudimi virusnimi boleznimi, kot je SarsCov2, in jih premagamo, telo neizogibno pride oslabljeno in se lahko vprašamo, kako obnoviti energijo.

Po dnevih visoke temperature, bolečin v mišicah in kosteh, glavobolu, kašlju in izcedku iz nosu je najhujšega zagotovo konec. Toda ko telo popolnoma zaceli, potrebuje malo več časa, da si povrne vitalnost in obliko, ki jo je imelo pred boleznijo.

Občutek brez energije in občutek šibkosti pa je enostavno odpraviti: potreben je čas, malo potrpljenja in predvsem nekaj majhne, ​​a temeljne nege.

Poglejmo torej, kako obnoviti vitalno energijo po blagih oblikah Covida in gripe in se v najkrajšem možnem času vrniti v vrhunsko obliko.

Pomanjkanje življenjske energije po gripi in previdnosti: koristni nasveti in zdravila
Po preboleli hudi gripi ali virusni okužbi določenega pomena je telo v polni moči vedno nekoliko bolj krhko, kot je običajno.

Zato je neuporabno siliti izterjavo in pričakovati, da se bo takoj vrnil v polno zmogljivost. Namesto tega je treba načrtovati počasno in postopno okrevanje po nekaterih varnostnih ukrepih, kot so:

Upoštevajte zdravo in uravnoteženo prehrano;
Hidrirajte čim več s pitjem veliko tekočine
Izogibajte se nepotrebnim naporom;
Počivajte nekaj dni in se izogibajte zapuščanju hiše, da ne bi tvegali ponovitve bolezni;
Vzemite posebne dodatke.
Tako gripa kot Covid-19 predstavljata izčrpavajoče patologije, ki za seboj dolgo časa puščajo fizične posledice, kot sta utrujenost in šibkost, pa tudi psihološke.

Trajalo bi do nekaj mesecev, da si opomorete od hudih oblik Covida, med katerimi imate še naprej značilne simptome rekonvalescence, kot so atrofija, šibkost in težave z dihanjem.

Zato si je treba vzeti ves čas, potreben za razumevanje, kako obnoviti fizično energijo in se vrniti v vsakdanje življenje.

Kako obnoviti energijo po bolezni: katera so prava živila?

Med najpomembnejšimi ukrepi za povrnitev izgubljene energije in pospešitev okrevanja po kateri koli bolezni je prehrana.

Prehrana, ki jo je treba upoštevati, mora biti čim bolj zdrava, uravnotežena, hranljiva, hkrati pa tudi lahka, zlasti v primerih, ko vročino spremljajo motnje v prebavilih.

Kako hitro obnoviti energijo z močjo, je zelo preprosto, dovolj bo

Sveža hrana, kot sta sezonsko sadje in zelenjava
Enostavno prebavljivi zapleteni ogljikovi hidrati (riž, krompir in testenine);
Pusto meso in ribe;
Stročnice in drugi viri beljakovin, kot so mlečni izdelki in jajca
Hrana z malo maščob.
Takrat je treba dati prednost preprosti vrsti kulinarike, izogibati se pretirano dodelanim in obilnim jedem, da ne bi preveč obremenjevali telesnega metabolizma.

Nasvet je tudi, da pijete veliko tekočine v obliki vode, sadnih sokov, centrifug, juhe, čaja in zeliščnih čajev, po možnosti vročih ali pri sobni temperaturi, da telesu zagotovite pravo hidracijo.

Pomanjkanje fizične in duševne energije: bistvena makrohranila za telo
Če se poglobimo v podrobnosti o tem, kako obnoviti energijo po gripi s prehrano, je treba vzeti nekaj bistvenih makrohranil za ponovno uravnoteženje organizma, oslabljenega zaradi bolezni.

Vitamini, minerali in antioksidanti so le nekatere dragocene snovi, ki vam lahko pomagajo pri okrevanju po posledicah gripe. Natančneje, pri prehrani po bolezni ne smete manjkati:

Probiotiki za ponovno uravnoteženje črevesne bakterijske flore;
Mineralne soli, kot so kalij, magnezij, baker in železo, koristne za preprečevanje izčrpanosti in utrujenosti;
Vitamini skupine B, ki so nujni za obnovo moči po okužbah in bistveni za krepitev imunskega sistema
Vitamin C, pomaga krepiti imunski sistem, oslabljen zaradi bolezni, in pospeši proces zdravljenja;
Vitamin E s svojo visoko antioksidativno močjo ščiti pred celičnim staranjem, tako da krepi imunsko obrambo.
Vitamin D je tudi dragocen zaveznik pri hitrejšem in učinkovitejšem imunskem odzivu na okužbe, s čimer se zmanjša trajanje in intenzivnost simptomov.

Fizična in duševna utrujenost: katere dodatke jemati?
Za hitrejše in učinkovitejše okrevanje je poleg dobre prehrane pogosto priporočljivo uporabljati dodatke, ki oslabljenemu telesu omogočajo, da zagotovite prave količine zgoraj naštetih hranil.

Multivitaminski dodatek je dejansko lahko več kot veljavna pomoč ob strani