Je impotenca ozdravljiva?

Kaj je to erektilna disfunkcija in zakaj ji ne recimo “impotenca”

Erektilna disfunkcija (ED) je spolna motnja, pri kateri moški ni sposoben doseči ali obdržati dovolj čvrste erekcije spolnega uda za uspešen spolni odnos. Dolgo smo ji pravili impotenca, a so jo zaradi negativnega prizvoka strokovnjaki preimenovali v motnjo erekcije oziroma erektilno disfunkcijo. ED bistveno poslabša kakovost spolnosti in življenja prizadetega moškega na sploh.

Že Leonardo je razmišljal …

Že Leonardo da Vinci je ugotovil, da je kri tista, ki otrdi spolni ud, da gre torej za fiziološki proces. Erekcija je povezana s psiho in možgansko skorjo. 20 odstotkov vzrokov je psihogenega izvora, kar 80 odstotkov pa jih je organskih, kar so odkrili šele pred dobrim desetletjem. Najpogostejša motnja je nepravilna prekrvljenost uda, ki je lahko tudi prirojena, na motnjo erekcije pa sicer najbolj vplivajo telesna neaktivnost, kajenje in alkohol.

Kajenje in impotenca

Trenutno ima na svetu težave z erekcijo več kot 150 milijonov moških – vsak šesti moški med 20. in 75. letom starosti, med 40. in 70. letom pa že vsak drugi. Erektilna disfunkcija je še vedno nekaj, česar se moški sramujejo in bojijo, zato jih le okrog 5 odstotkov poišče strokovno pomoč.

Pogumno nad erektilno motnjo

Kaj storiti, če v postelji niste več tako živahni kot nekoč? Pomembno je, da si najprej priznate, da gre za zdravstveno težavo, je ne ignorirate in se o njej pogovorite z osebnim zdravnikom. Ta vas bo vprašal, kako pogosto imate erekcije, kako dolgo trajajo in ali so zadostne za spolni odnos, in na podlagi vaših odgovorov določil, ali gre za blago, zmerno hudo ali hudo motnjo erekcije. Kljub temu da sodobno zdravljenje ED temelji na zdravljenju s tabletami, vam bomo tako zdravnik kot farmacevti v prvi vrsti priporočili spremembo načina življenja in opustitev razvad. Redna fizična aktivnost, znižanje čezmerne telesne teže, opustitev kajenja, zmerno uživanje alkoholnih pijač namreč dokazano pomagajo pri motnjah erekcije. Po osnovnih in po potrebi tudi natančnejših anamnestičnih preiskavah vam bo zdravnik lahko izdal recept in s tem omogočil dostop do kakovostnih preparatov v lekarni.

Zelišča za erekcijo

Pri blagih težavah so na voljo tudi zeliščni pripravki, ki se v lekarni lahko kupijo brez recepta. Vsebujejo ginseng, ki krepi telo in spolno moč, pomaga zdraviti impotenco, saj zaradi širjenja žilic odpravlja motnje v erekciji, viša ravni testosterona in pospešuje nastajanje spermijev, L-arginin v predelu spolovila širi žile in s tem izboljša cirkulacijo krvi, zato penisu pomaga, da ta popolnoma nabrekne, s tem se ud podaljša, otrdi ter poveča številčnost erekcij ter spolno slo (libido). Nekateri dokazi govorijo o večji vzdržljivosti pri seksu in močnejših orgazmih, druge študije so pokazale, da L-arginin zviša število in mobilnost spermijev pri moških. Rožni koren uravnava delovanje hormonov in deluje protistresno, navadno zobačico, ki sprošča gladke mišice in povečuje dotok krvi v moški spolni ud in pospešuje gibanje sperme, s čimer izboljšuje plodnost. Šopasti česen je pomemben afrodiziak na področju dvigovanja spolne sle ter celo pri zdravljenju erektilnih težav.

Več …

Če rabite nasvet pri zdravljenju motnje erekcije ali si želite izboljšati svoje spolno življenje, vam v lekarni Melisa z veseljem pomagamo. Pišite nam na: info@lekarna-skofije.si ali nas pokličite na: 05 654 11 10.

Nazaj na novice

Photos by: Freepik

Lekarna Melisa Škofije logotip

Vaše zdravje je naše poslanstvo.

Delovni čas:
PON-PET 7.30-19.30
SOB 8.00-13.00

Tel. št.:
05 654 01 10

Sledite nam na Facebooku

Lekarna Melisa Škofije logotip
Delovni čas:
PON-PET 7.30-19.30
SOB 8.00-13.00

Vaše zdravje je naše poslanstvo.

Tel. št.:
05 654 01 10

Sledite nam na Facebooku

Vsebina in fotografije so avtorsko zaščitene. Lekarna Melisa Škofije – Kristina Bele | Spodnje Škofije 174a, 6281 Škofije

Splošni pogoji poslovanja

Vsebina in fotografije so avtorsko zaščitene. Lekarna Melisa Škofije – Kristina Bele | Spodnje Škofije 174a, 6281 Škofije

Splošni pogoji poslovanja