Nasveti

Gripa: vzroki, simptomi in zdravljenje

S koncem poletja se tako kot vsako leto vrne gripa, ki v tem obdobju prizadene veliko ljudi. Prehlad, črevesne motnje in splošno splošno slabo počutje so tipični simptomi gripe, zato je večina časa omejena na ležanje v postelji.

Poglejmo podrobno, kateri so vzroki, zdravila in pravila, ki jih je treba upoštevati, da se ne okužimo.

Kako dobite gripo: vzroki
Glavne vzroke za gripo najdemo predvsem v temperaturnih spremembah, značilnih za jesensko sezono, pri kateri pogosto prehajamo z nižje temperature zgodaj zjutraj na milejšo podnevi, v večernem mrazu. Vendar treh vzrokov za gripo ne smemo podcenjevati stresa in utrujenosti, ki lahko pogosto povzročijo znižanje imunskega sistema. Zlasti se gripa prenaša s kužnimi okužbami skozi kapljice sline in dihalnih izločkov na način: neposredno, to je s kašljanjem, kihanjem in intervjujem na zelo bližnji razdalji ali posredno in torej z razprševanjem kapljic in izločkov na predmete in površin.

Gripa: kakšni so simptomi
Gripa je bolezen, ki jo povzroča virus, ki se prenaša po zraku. Okužba se ponavadi pojavi, ko smo v zaprtih in posebej obljudenih krajih ali se pogovarjamo z ljudmi, ki so že prizadeti. Zlasti to vrsto bolezni povzročajo virusi gripe, ki prizadenejo nos, grlo in pljuča. V veliki večini primerov se okužba kaže s precej pogostimi simptomi, kot so visoka temperatura, kašelj, vneto grlo, prehlad in zamašen nos, glavobol, bolečine v mišicah in splošna utrujenost. Pri zelo majhnih otrocih, ki zato ne znajo opisati svojega nelagodja, se gripa lahko kaže z razdražljivostjo, izgubo apetita in jokom ali v primeru črevesnih motenj z bruhanjem in drisko.
Običajno bolezen traja od 3 do 10 dni, lahko pa je nalezljiva že v obdobju inkubacije, torej pred pojavom simptomov.
Odrasla oseba lahko virus prenese od treh do sedmih dni po pojavu bolezni, medtem ko so otroci nalezljivi dlje, torej celo deset dni po prvih simptomih okužbe.

Kako preprečiti okužbo?
Influenzo je mogoče preprečiti z upoštevanjem preprostih pravil, ki so potrebna za preprečevanje širjenja okužb:

Pogosto si umijte roke z milom in vodo, še posebej po kašljanju in kihanju ali po posebno prometnih krajih. V primerih, ko mila in vode nista na voljo, je mogoče uporabiti posebne detergente na alkoholni osnovi;
Pred kihanjem ali kašljanjem pokrijte nos in usta
Ne dotikajte se oči, nosu in ust z umazanimi rokami, da preprečite stik mikrobov s temi deli telesa;
Po okužbi bi bilo priporočljivo ostati doma in se popolnoma izogibati izhodom, da bi omejili tveganje za zaplete in nadaljnje okužbe;
Priporočljivo je redno prezračevati prostore, v katerih bivate.

Kako pozdraviti influenzo: zdravila
Med najučinkovitejšimi zdravili za boj proti gripi in njenim simptomom lekarna Melisa priporoča:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja